ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ

ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ: Η ΜΟΝΑΔΙΚΗ ΑΛΥΤΡΩΤΗ ΠΡΩΤΕΥΟΥΣΑ ΤΗΣ ΟΙΚΟΥΜΕΝΗΣ...

Δευτέρα, 5 Νοεμβρίου 2012

ΕΛΛΕΙΨΗ ΥΠΝΟΥ Σέρνεστε στη δουλειά, δεν μπορείτε να «πάρετε τα πόδια σας», νιώθετε ότι όλη η ενέργειά σας έχει αποστραγγιστεί και απορείτε τι συμβαίνει; Μα φυσικά σας λείπει ύπνος.
  Εάν αφιερώνετε λιγότερες από 7 με 9 ώρες στον ύπνο κάθε βράδυ, όπως ορίζουν οι γιατροί, μπορεί εύκολα o οργανισμός σας να αντιδράσει παρουσιάζοντας πολύ σοβαρά προβλήματα υγείας, όπως είναι για παράδειγμα τα καρδιολογικά προβλήματα και η παχυσαρκία. Πολύ πιθανό είναι επίσης η έλλειψη ύπνου να επηρεάσει και την καθημερινή σας συμπεριφορά, απέναντι στο φιλικό και εργασιακό περιβάλλον.
Πότε όμως μπορείτε να καταλάβετε ότι η αδυναμία και η κακή διάθεση είναι σημάδια έλλειψης ύπνου; Δείτε τα 5 σημάδια – sos που προειδοποιούν ότι χρειάζεστε ύπνο.
  1) Πεινάτε σαν λύκος;
Αν παρατηρήσετε ότι έχετε μια αίσθηση πείνας όλη τη μέρα, ίσως δεν είναι επειδή έχετε παραλείψει κάποιο γεύμα αλλά επειδή έχετε παραλείψει κάποιες...ώρες ύπνου. 

  Έρευνα του 2012 αναφέρει ότι η έλλειψη ύπνου αυξάνει την παραγωγή της ορμόνης της πείνας, δηλαδή της γκρελίνης, με αποτέλεσμα να μειώνεται το αίσθημα του κορεσμού στο στομάχι και επομένως να συνεχίζετε να τρώτε νομίζοντας ότι πεινάτε.
Αυτή η επιπλέον παραγωγή της συγκεκριμένης ορμόνης, φαίνεται να αυξάνει όχι απλά την όρεξη για ένα σνακ αλλά περισσότερο την επιθυμία για τρόφιμα με πλούσια θερμιδική αξία, όπως είναι οι υδατάνθρακες. Αυτό είναι μία αρκετά πειστική αιτιολογία γιατί οι άνθρωποι, που δεν κοιμούνται αρκετά, διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο παχυσαρκίας.

 2)  Πάλι συγκινηθήκατε;
Αρκετοί έχουν βρεθεί στη δυσάρεστη και ίσως ντροπιαστική θέση να βάζουν τα κλάματα, για κάτι που για παράδειγμα δείχνει η τηλεόραση, χωρίς καμία πρόθεση να συγκινήσει. Η απάντηση σε αυτό είναι ότι η έλλειψη ύπνου κάνει τον άνθρωπο ευσυγκίνητο. Πρόσφατη έρευνα μάλιστα έδειξε ότι όσοι πάσχουν από έλλειψη ύπνου, έχουν 60% περισσότερες πιθανότητες να αντιδράσουν σε αρνητικές ή ενοχλητικές εικόνες.
Οι ειδικοί ισχυρίζονται ότι χωρίς τις κατάλληλες ώρες ύπνου, ο εγκέφαλος επιστρέφει στις «πρωτόγονες» δραστηριότητές του, καθώς αδυνατεί να δημιουργήσει και να συγκρατήσει συναισθηματικές εμπειρίες, τις οποίες θα μπορέσει να «βάλει» σε ένα πλαίσιο ώστε να είναι σε θέση να ελέγξει αργότερα.
  3) Ξεχαστήκατε πάλι;
Μη βιαστείτε να κατηγορήσετε την...ηλικία σας, το άγχος της καθημερινότητας ή την τεχνολογία, επειδή ξεχάσατε ένα σημαντικό ραντεβού, γιατί μάλλον η έλλειψη ύπνου είναι ο αληθινός «ένοχος». Οι ανεπαρκείς ώρες ύπνου έχουν συνδεθεί με διάφορα γνωστικά προβλήματα, όπως είναι η δυσκολία συγκέντρωσης και προσοχής, η απώλεια μνήμης και διάφορα προβλήματα μάθησης.
Οπότε την επόμενη φορά που θα παρατηρήσετε, ότι έχετε μία πιο …αφαιρετική διάθεση απλά σκεφτείτε πόσο κοιμηθήκατε το προηγούμενο βράδυ.
 4)  Μάχη με το κρύωμα;
Η εποχή, με τις αλλαγές του καιρού, ευνοεί το κρύωμα και τη γρίπη αλλά η διάρκεια μιας τέτοιας κατάστασης, που δε λέει να σας αφήσει να ηρεμήσετε, ίσως δεν οφείλεται στο φθινόπωρο.
Μελέτες αναφέρουν ότι οι άνθρωποι, οι οποίοι κοιμούνται λιγότερες από 7 ώρες, έχουν τριπλάσιες πιθανότητες να αρρωστήσουν από ότι εκείνοι που απολαμβάνουν έναν οκτάωρο ύπνο.
  5)Αδέξιος και απρόσεκτος
Πρώτα χτυπάτε το χέρι σας προσπαθώντας να κλείσετε το ξυπνητήρι και αφού καταφέρετε να σηκωθείτε με τα χίλια ζόρια, ακουμπάτε αδέξια την κούπα του καφέ και γεμίζει το πάτωμα με το....αγαπημένο σας πρωινό. Δεν είναι και ο καλύτερος τρόπος να ξεκινήσετε τη μέρα σας.
Η αιτία για αυτή την αδεξιότητα, σύμφωνα με ερευνητές, είναι η έλλειψη ύπνου. Αν και δεν έχουν καθορίσει με ακρίβεια γιατί συμβαίνει αυτό, ερευνητές αναφέρουν ότι οι άνθρωποι με μία αίσθηση υπνηλίας, έχουν πιο αργές και άτσαλες αντιδράσεις.
Τα αντανακλαστικά τους αμβλύνουν, η ισορροπία και η αντίληψη είναι σε κατάσταση «καταστολής» και ο χρόνος αντίδρασης έχει επιβραδυνθεί σε τέτοιο βαθμό, που μοιάζει με ταινία σε slow motion.

1 σχόλιο:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...